Hoppa till innehåll

Tänder som saknas

Det finns olika sätt att lösa tandluckor / tandförluster på. Vilken metod man väljer beror på varje enskild individs förutsättningar och önskemål. De vanligaste metoderna är antingen tandimplantat (läs mer under fliken Implantat), är ett vävnadsbesparande alternativ till tandstödd bro, som annars varit den vanligaste behandlingen mot tandluckor tidigare. En tandstödd bro stödjer sig nämligen på tänderna framför och bakom tandluckan, vilket innebär att tandläkaren måste slipa en del på granntänderna för att kunna fästa porslinsbron.

När flera eller alla tänder saknas, eller när de tänder som finns kvar är av sämre kvalitet går det eventuellt inte att fästa en bro på dessa tänder. Tidigare har avtagbar protes varit det enda som då återstått på menyn. Den krokas fast med klamrar eller speciella fästen till de kvarvarande tänderna, eller fästs mot munslemhinnan, ungefär som en sugkopp om man är helt tandlös. Nackdelen är att det kan vara svårt att vänja sig vid en protes, eftersom den kan skava och lossna och påverka tal och födointag negativt.

Men med hjälp av implantat är det möjligt att få fastsittande tänder istället för proteser oavsett o det gäller en enskild tandlucka eller om patenten är helt tandlös.